środa, 16 października 2013

Pulpety w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym i surówką z pora i jabłka


Kochani bardzo często robię kotlety mielone, które później mrożę, a następnie kiedy nie mam czasu na obiad, albo po prostu ogarnia mnie słodkie lenistwo, zaglądam do zamrażarki i mam obiadek prawie gotowy. Dziś Wam podrzucę pomysł na tradycyjny obiad typu: pulpety z ziemniakami i surówką. Potrzeba nam będzie:

-ok.70 dag mięsa mielonego
- 1 jajo
- czerstwa bułka
- cebula
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- słodka papryka

Tu sprawa jest prosta, wyrabiamy masę mięsną i smażymy kotlety.
Jeszcze większym ułatwieniem będzie jeśli mamy zamrożone kotlety, wyjmujemy je wcześniej i rozmrażamy. Teraz czas na sos:
- 40 dag pieczarek
- wywar ( może być z kostki, choć ja preferuję normalny wywar mięsny)
- sól, pieprz
- jogurt ( opcjonalnie śmietana jeśli wolicie)
- olej
Nasze pieczarki kroimy w kawałki, podsmażamy na patelni, czekamy aż puszczą sok. Następnie dodajemy nasz wywar i chwilę dusimy. Kolejna rzecz to dodanie jogurtu/ śmietany i przyprawienie
naszego sosu. Jeśli okaże się, że jest za rzadki mieszamy mąkę pszenną z wodą ( ja zawsze to robię na oko, konsystencja ma być dość gęsta, mieszam sobie w słoiku:-) tzn. potrząsam nim) i cienkim strumieniem wlewam do sosu. Powoli i dokładnie mieszając. Zapobiegnie to tworzeniu się grudek. I w zasadzie to wszystko. Przepis na surówkę jest dostępny pod adresem :
Puree robię w znany, prosty sposób. Do ugotowanych gorących ziemniaków dodaję masło extra, czasem też gorące mleko i ubijam ubijaczką do ziemniaków. Jeśli zależy Wam na takim puree bardziej aksamitnym wręcz kremie to polecam zamiast ubijaczki użyć blendera. Smacznego!

Wskazówka:
Do białych sosu powinno używać się białego pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz