środa, 16 października 2013
Surówka z pora i jabłka
Moi drodzy często zdarza się tak, że nie mamy pomysły na surówkę do obiadu, a jak mamy jakiś przepis to niekiedy składników nie mamy w domu, a nie chce nam się iść do sklepu/ warzywniaka. Przepis jaki ja Wam proponuję to prosta i błyskawiczna rzecz jaką przygotujecie w ciągu zaledwie kilku minut. Są Wam do tego potrzebne tylko: por i jabłko:-)Jeśli chcecie wzbogacić swoją wersję możecie też dodać poszatkowaną kapustę pekińską.
Ścieramy jabłko na tarce, a pora kroimy w talarki, jeśli robicie wersję z kapustą to ją dodajecie. Do tego dorzucamy jogurt ( ja staram się nie używać śmietany) trochę oliwy, pieprzu. Wiadomo, że każdy ma swój własny kulinarny gust, więc równie dobrze możecie doprawić ją po swojemu. I to wszystko. Smacznego!
Ciekawostki:
Por bardzo dobrze oczyszcza nasz organizm, działa odtruwająco, zapobiega zaparciom.
Jabłko natomiast chroni przed zawałem, witamina C zawarta w jabłkach wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych.
Na zdjęciu wersja jabłko + por.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
razem z zoną rownież lubimy robic szybkie i smaczne surówki:)
OdpowiedzUsuńna pewno przemycimy tą wyzej opisana przez Ciebie do naszego menu:)
pozdrawiam Tadeusz
Napewno wypróbuje, gdyż ja zwykle robie por z marchewka, co też polecam
OdpowiedzUsuń