czwartek, 24 października 2013

Kipi kasza, kipi groch:-)



Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, tak stwierdzili naukowcy. Powstaje ona z nasion prosa, pod względem witamin i minerałów podobna jest składem do kaszy gryczanej: ma dużo białka, witamny B1,B2,B6, mało skrobii,jest lekkostrawna. Świetnie zastępuje ryż czy ziemniaki. Jej żółte ziarenka zapobiegają wielu chorobom. Ponadto kasza jaglana zawiera krzemionkę, która bardzo dobrze wpływa na stan włosów, paznokci, poprawia przemianę materii i ułatwia odchudzanie.
Jaglanka jest świetnia dla osób uczulonych na gluten i tych co borykają się z celiakią.Świetnie sprawdza się przy wszelkiego rodzaju infekcjach i przeziębieniach, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu.Kaszę jaglaną można jeść zarówno na śniadanie ( gotujemy ją na mleku najlepiej z bakaliami), obiad, jak i przyrządzić z niej pyszny deser.Może być dodatkiem np. do krupniku czy też duszonych mięs.
Więcej informacji możesz przeczytać pod adresem Kasza jaglana i jej właściwości


fot.mamalyga.org







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz